szept 4, 2017

Agrárpolitikai hírek

  • Az ukrán-magyar határ melletti, ukrán oldalon lévő Tiszaújlakon működő sertéstelepen augusztus 28-án 10 állat hullott el afrikai sertéspestis (ASP) megbetegedésben. Folyamatosan ellenőrzik az Ukrajnából Magyarországra beérkező húskészítményeket, az országba belépő járműveket a határátkelőhelyeken fertőtlenítik, ugyanis a fertőzött vaddisznók és házisertések illegális szállítása okozhatja a legnagyobb problémákat. A járványhelyzet alakulásának függvényében további rendelkezéseket is elrendelhet Magyarország az ukrán határ mentén.
  • Az állategészségügyi szolgálat munkatársai felkeresték a legveszélyeztetettebb sertéstartó gazdaságokat, folyamatosan ellenőrzik a telepek járványvédelmi zártságát, különös tekintettel a vaddisznóállományoktól történő izolációra, elrendelték a telep és az istállók bejáratánál történő fertőtlenítést, illetve folyamatosan ellenőrzik a mosléketetés tilalmának betartását is. Egyúttal tájékoztatást adnak az állattartóknak a betegség tüneteiről és a szükséges óvintézkedésekről – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.
  • Ebben a térségben a kültéren tartott sertésállományok tartási helyét kettős kerítéssel kell körülvenni a vadállománnyal való érintkezés megakadályozása érdekében. Ellenkező esetben a kültéri tartást meg kell tiltani. Ezen kívül ajánlott a termőföldről származó gabona 30 napos, illetve az almozásra használt szalma 90 napos tárolása felhasználás előtt.

Ezeket az intézkedéseket augusztusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye román határ menti 10 kilométeres körzetében található településekre és vadgazdálkodási egységekre is kiterjesztették

Forrás:  Nébih.

Comments are closed.